Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Το 1995 ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας της πόλης, που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας, της επικοινωνίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης-δημιουργίας. Στις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται χορευτικές εκδηλώσεις, ενίσχυση και προβολή της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής παραγωγής, διάσωση και καταγραφή της ελληνικής χορευτικής δημιουργίας.

Κορυφαία δραστηριότητά του είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το φεστιβάλ, από το 1995 και κάθε Ιούλιο, γίνεται πόλος έλξης ενός κοινού που περιλαμβάνει πολλούς κατοίκους της Μεσσηνίας, επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και από το εξωτερικό.

Η ευρεία απήχηση του φεστιβάλ –που θεωρείται πλέον μία από τις σημαντικότερες χορευτικές διοργανώσεις της Ευρώπης– οφείλεται στην επαγγελματική συνέπεια που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό του, με την παρουσίαση παραστάσεων ομάδων διεθνώς καταξιωμένων, καθώς και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, που η μετέπειτα πορεία τους έχει πάντα δικαιώσει την επιλογή τους από το φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα 56 διεθνούς φήμης ομάδες χορού, από τις οποίες οι 43 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Mε την παρουσίαση των ελληνικών σχημάτων δίπλα σε ξένες καταξιωμένες ομάδες συμβάλλει στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού χορού ως βασικός οργανισμός στήριξης της ελληνικής δημιουργίας, ενώ, με την ανάθεση παραγωγής νέου έργου σε Έλληνες χορογράφους, προβάλλει το έργο τους στο εξωτερικό.

Η μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ αποτυπώνεται κάθε χρόνο και στον Τύπο, με εγκωμιαστικές κριτικές. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζεται επίσης από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά περιοδικά που ασχολούνται με το χορό, δίπλα σε καταξιωμένα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού διεθνούς εμβέλειας.

X