Στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας μεταδίδεται η μουσική γνώση, τόσο στην κλασική μουσική, όσο και στην παραδοσιακή, τη βυζαντινή, τη μοντέρνα και τη τζαζ. Εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο εμπιστεύονται τη μουσική τους μόρφωση στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμού που εκτός από τα οργανωμένα μαθήματα μουσικής προσφέρει συναυλίες, εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ίδρυση & Λειτουργία

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1985, ως συνέχεια και κορωνίδα σειράς ενεργειών για την υποστήριξη του μουσικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, από τον τότε Δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο.
Ο καλλιτεχνικός και λειτουργικός σχεδιασμός έγινε από τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα και η υλοποίηση-οργάνωση από τον πρώτο Διευθυντή του, επίσης συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, επικεφαλής μεγάλης ομάδας εκλεκτών μουσικών και δασκάλων, οι οποίοι και στελέχωσαν το ωδείο.
Δίδαξαν και διδάσκουν σπουδαίοι άνθρωποι, μουσικοί και παιδαγωγοί, μερικοί από αυτούς χωρίς διακοπή από την ημέρα έναρξης λειτουργίας του Ωδείου το 1985, όπως για παράδειγμα η γνωστή σολίστ πιάνου Νέλλη Σεμιτέκολο.
Εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή νέες μέθοδοι διδασκαλίας, απαλλαγμένες από τον στείρο ακαδημαϊσμό, προπαρασκευαστικά τμήματα, δόθηκε έμφαση στην ελληνική μουσική, παραδοσιακή και βυζαντινή, συγκροτήθηκαν συμφωνικά, φωνητικά και οργανικά σύνολα, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις παρουσίασης πλείστων μουσικών παραγωγών και συνεργασιών, συνθήκες που προσέδωσαν στο Ωδείο ένα εύφορο και δημιουργικό κλίμα.
Διευθυντές:

  • Γυφτάκης Στάθης Συνθέτης, σολίστ πιάνου (και απόφοιτος του Ωδείου)
  • Κουρουπός Γιώργος Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορχήστρας των Χρωμάτων.
  • Αλεξιάδης Μηνάς Συνθέτης – μουσικολόγος.
  • Ξανθούλης Νίκος Συνθέτης, σολίστ – κορυφαίος Α΄ Τρομπετίστας της Ε.Λ.Σ.
  • Μαλλούχος Διονύσης Σολίστ πιάνου
X