Εγκαινιάστηκε η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι»

Στην εντυπωσιακή αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, η ομαδική έκθεση «Βίοι Παράλληλοι».
Την τελετή των εγκαίνιών της έκθεσης όπου παρουσιάζονται σε μία σπάνια συνομιλία τα έργα 35 Ελλήνων εμβληματικών εικαστικών τίμησαν με την παρουσία εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μουσείων και συλλογών, καλλιτέχνες, συλλέκτες. Και κυρίως το κοινό της πόλης που άδραξε αυτή την σπάνια ευκαιρία να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής με έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που ανήκουν σε σημαντικές συλλογές και μουσεία της χώρας.
O Παναγιώτης Λαμπρινίδης διευθυντής του Εικαστικού Τομέα και εικαστικός τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων πως στην έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» οι εικαστικοί που συμμετέχουν « μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν “συναντηθεί” ποτέ στην πραγματική ζωή αλλά τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται δημιουργώντας κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους σίγουρα συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές κάποιες φορές απρόσμενες για τον θεατή»
Ευχαρίστησε επίσης αυτούς που «έφεραν τα διαμάντια» τις συλλογές και τα μουσεία που δάνεισαν τους θησαυρούς τους: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, το Ιδρύμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο.
Η επιμελήτρια των Βίων Παράλληλων Άρτεμις Ποταμιάνου υπογράμμισε πως είχε ως πρόθεση «να μην γίνει ένας χώρος κλασσικός. Ήθελα να δημιουργήσω μία διαδρομή που το ένα έργο να διαδέχεται το άλλο έτσι ώστε να ειπωθεί η ιστορία των Ελλήνων καλλιτεχνών». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «πολλές φορές ως εικαστικός και ως επιμελήτρια έχω προσέξει πως όταν ρωτήσετε έναν καλλιτέχνη ποιοι είναι οι πρόγονοι του και από ποιόν έχει επηρεαστεί συνήθως κατονομάζει ξένους διάσημους καλλιτέχνες. Πολλές φορές χάνουμε την ουσία δηλαδή ότι υπάρχει συνέχεια σε κοινές παραδόσεις και νοοτροπία. Οι “Βίοι Παράλληλοι” είναι μία ιστορική έκθεση παντρέψαμε τον διάλογο και φαίνεται αυτή η συνέχεια δίνοντας νόημα στη διαδρομή που παρουσιάζεται».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος επεσήμανε πως «εδώ και χρόνια ο Δήμος της Καλαμάτας, προωθεί ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις και φεστιβάλ στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καλλιέργεια μιας ποιοτικής σχέσης των δημοτών με το δημόσιο χώρο και την πόλη τους αλλά και την ενημέρωση σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι». Συνεχάρη επίσης την επιμελήτρια της έκθεσης Αρτέμιδα Ποταμιάνου για την «πραγματοποίηση αυτής της εμπνευσμένης έκθεσης» και τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη, που είναι «υπεύθυνος για μια σειρά σημαντικών εκθέσεων που στοχεύουν στην εκπαίδευση κι επιμόρφωση του κοινού».
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):
Αλέξης Ακριθάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βελώνης, Σπύρος Βικάτος, Γιάννης Γαΐτης, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Βλάσης Κανιάρης, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνη Μουζακίτου, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ναυσικά Πάστρα, Παύλος (Διονυσόπουλος), Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σικελιώτης, Άγγελος Σκούρτης, Βασίλης Σκυλάκος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Τάσσος (Αλεβίζος), Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν: Μίλτος Χρυσομάλλης, Βουλευτής Μεσσηνίας, Άννα Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Παντελής Δρούγας πρόεδρος της Φαρις. Άγγελος Αντωνόπουλος πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και κοσμήτορας της ΑΣΚΤ Αθήνας. Τάκης Μαυρωτάς, επιμελητής και κριτικός τέχνης, υπεύθυνος των εικαστικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Τζίνα Καρέλια, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Και οι συλλέκτες: Γιώργος Βογιατζόγλου, Χρήστος και Πόλλυ Κολλιαλή.
Επίσης οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Βάσω Γκαβαϊσέ, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνη Μουζακίτου, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Γιάννης Χρηστάκος και Κώστας Χριστόπουλος.
Οι «Βίοι Παράλληλοι» θα παρουσιάζονται στην αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έως και τις 12 Δεκεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 09. 00 έως 14. 00 και 18. 00 έως 21. 00