Διήμερο σεμινάριο από το ΔΩΚ με τον μαέστρο και τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 διοργανώνει σεμινάριο με τον μαέστρο και τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο.
Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι «Στοιχεία ιστορικά τεκμηριωμένης ερμηνείας για πιανίστες, μονωδούς και σύνολα μουσικής δωματίου. Από τον Monteverdi στον Bach, στον Mozart»

Στο διήμερο που θα διαρκέσει το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα κάνουν ατομικά μαθήματα αλλά και θα παρακολουθήσουν θεωρητικούς σχολιασμούς σχετικά με την ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής και τις πηγές της.
Όσοι πιανίστες ενδιαφέρονται για το Basso Continuo και τον ιστορικό αυτοσχεδιασμό μπορούν να παρουσιάσουν με συμμαθητές τους έργα μουσικής δωματίου.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν δύο έργα (ή μέρη έργων) διαφορετικού χαρακτήρα και συνθέτη.
Οι σπουδαστές μονωδίας παρακαλούνται να παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα ρετσιτατίβο από ιταλική όπερα. Η συνεργασία με έναν συνοδό/συμμετέχοντα θα διευκολύνει το μάθημα.

Η χρήση εκδόσεων urtext ενθαρρύνεται.

Για δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2721021881 , Δευτέρα – Παρασκευή 15:00 – 21:00.

Οι ώρες του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες ανάλογα με τις συμμετοχές
Βιογραφικό

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ με τους K. Gilbert και S. Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Conservatoire της Γενεύης (Prix de virtuosité avec Distinction) με την Ch. Jaccottet της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρίες MDG, Sony, Decca και Deutsche Grammophon. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra με το οποίο έχει παρουσιάσει σε σκηνοθετημένη μορφή έργα του μπαρόκ ρεπερτορίου (Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή Λυρικής) αλλά και πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στο πάντρεμα του Μπαρόκ με άλλα είδη μουσικής (Βυζαντινή, Οθωμανική, ηλεκτρονική κλπ). ‘Εχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε έναν διπλό δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naïve) που απέσπασε την διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως μαέστρος συνεργάζεται σταθερά με την Καμεράτα και έχει επανειλλημένα συμπράξει με την ΚΟΑ και την ΚΟΘ αλλά και με σύνολα του εξωτερικού όπως Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien, Kammerakademie Potsdam, Musica Viva Chamber Orchestra, Musikkolegium Winthertur κα. Yπήρξε για τρία συνεχή χρόνια προσκεκλημμένος μαέστρος της Kammeroper στη Βιέννη ενώ έχει εμφανιστεί διευθύνοντας στο Theater an der Wien, στο Wigmore Hall, στην όπερα του Bayreuth, στο Halle Händel-Festspiele, στην αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας κα.
Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.