Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας
"Α. Τάσσος"

Το 2007 πήρε το όνομα του χαράκτη Α.Τάσσου. Εκτός από έργα του μεγάλου Μεσσήνιου χαράκτη, του οποίου φέρει το όνομα, στην πινακοθήκη, χώρο τέχνης που αντανακλά τα εικαστικά δρώμενα της δεκαετίας του ’80 στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την κεραμική και τη χαρακτική, υπάρχουν έργα των Χρ. Μπότσογλου, Π. Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, Β. Κατράκη, Κ. Βαρώτσου, Μ. Κατζουράκη, Γ. Βαλαβανίδη, Ό. Ζούνη κ.ά.

Μόνιμη έκθεση

Ο πυρήνας των 350 έργων της χαρακτηρίζεται από πολυμορφία εικαστικών τάσεων και ρευμάτων και αποτελείται από προσφορές Ελλήνων δημιουργών στην πόλη μετά το σεισμό του 1986.

Eίναι χώρος μαρτυρίας και μνήμης της γενναιοδωρίας των εικαστικών δημιουργών. Φιλοξενεί τα έργα που δωρίστηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 για την ανοικοδόμηση της Πόλης, έργα που η πόλη προτίμησε να φυλάξει για να αποτελέσουν τον πυρήνα της  “συλλογής” της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Τα εν λόγω έργα έχουν εμπλουτιστεί και από μεταγενέστερες δωρεές αρκετών καλλιτεχνών.

Περιοδικές εκθέσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται από την ίδια την πινακοθήκη ή σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εικαστικούς φορείς και οι οποίες καλύπτουν όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κλασικές αλλά και πρωτοποριακές.

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται από το 2002 σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

X