Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Σαραντάρη

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 και ώρα 20:00, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση – αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή, φιλόσοφο, κριτικό και δοκιμιογράφο Γιώργο Σαραντάρη.

Ο Γιώργος Σαραντάρης εντάσσεται στην περίφημη για τα ελληνικά γράμματα γενιά του ΄30. Είναι από τους κορυφαίους του ελληνικού μοντερνισμού, οι οποίοι ανανέωσαν τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο.

Στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Κων/νου Δεσποτόπουλου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου γεννήθηκε στην Κων/πολη με καταγωγή από το Λεωνίδιο της Αρκαδίας το 1908.

Από τεσσάρων ετών εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Μπολόνια της Ιταλίας. Φοίτησε σε σχολεία και σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Ματσεράτα με βαθειά όμως, την ελληνική συνείδηση, έρχεται στα 1931 στην Αθήνα και γνωρίζεται με τους ποιητές της ελληνικής πρωτοπορίας. Πολεμά εθελοντής στο μέτωπο το 1940, στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπολεμιστή του Οδυσσέα Ελύτη, στο μέτωπο κλονίζεται η υγεία του και πεθαίνει στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

Η ελληνική ποίηση και σκέψη, κατά κοινή ομολογία του οφείλουν πολλά. Άφησε ένα σημαντικό ποιητικό και ένα επιβλητικό δοκιμιακό έργο.

Ο δρ Φιλολογίας και Μουσικολογίας Άγγελος Καλογερόπουλος, συγγραφέας και ειδικός στο έργο του Σαραντάρη, θα μιλήσει με τον Δημήτρη Κοσμόπουλο για τον ποιητή. Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες τα οποία θα αποδώσουν η πιανίστρια Σοφία Τσόγκα και η Μαρία Κρασοπούλου.