ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

«Ο γενικός γραμματεύς». Κωμωδία μετ ασμάτων ονομάζει ο συγγραφέας Ηλίας Καπετανάκης την σατιρική κωμωδία του.Ένα έργο γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα που στηλιτεύει με ιδιαίτερα κωμικό τρόπο μερικές από τις παθογένειες του νεοέλληνα. Εναγκαλισμός με το κράτος, ρουσφέτι, πολιτική διαπλοκή, μεγαλομανία, προσωπικό βόλεμα, είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται σε μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του προηγούμενου αιώνα. Μια παράσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μιούζικαλ λόγω της πληθώρας των τραγουδιών που στην παράστασή μας σχολιάζουν πασίγνωστες μελωδίες των τελευταίων δεκαετιών. Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα. Το έργο είναι κατάλληλο και θα το παρουσιάσουμε εκτός των άλλων, σε γυμνάσια και λύκεια.
«Οι φασουλήδες με το ρόπαλο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (Παιδικό) Ένα παιδικό έργο από τον μεγάλο Ισπανό ποιητή και δραματουργό που συνδυάζει τους ζωντανούς ηθοποιούς και τις κούκλες και που πιστεύω ότι θα ενθουσιάσει τις τρυφερές ψυχές των παιδιών των δημοτικών σχολείων με την φαντασία και την δύναμη του ποιητικού λόγου. Το πραγματικό και το φανταστικό σε αγαστή συνεργασία μέσα από μία υπέροχη ιστορία αγάπης, μας οδηγούν να παρακολουθήσουμε την αέναη μάχη του Καλού με το Κακό.

«Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου (Επανάληψη). Μια παράσταση που έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές και σχόλια τόσο από έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην Καλαμάτα αλλά και από έντυπα των Αθηνών (Καθημερινή, Athens voice) όσο και από την Γαλλία που η παράσταση παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο. Έχουμε δεχθεί και μία αρχική πρόταση για επανάληψη της παράστασης στην Nice. Η παράσταση είναι έτοιμη και θα μπορέσει να αρχίσει την χειμερινή δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ Θα συνεχίσουμε και την ιδιαιτέρως πετυχημένη από πέρυσι παρουσίαση του έργου σε Λύκεια, αφού προηγουμένως γίνεται παρουσίαση του θέματος του έργου μια μέρα πριν στο σχολείο τους. Η πρακτική αυτή είχε πέρυσι πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στην κατανόηση του έργου όσο και στον τρόπο παρακολούθησης.

«Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής» του Γιάννη Μαργαρίτη Θέλοντας να δώσω μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ με διευρυμένο ρεπερτόριο αλλά και για να μην επιβαρύνω τον προϋπολογισμό χαρίζω εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του έργου, της σκηνοθεσίας και του σκηνικού, ώστε να πραγματοποιηθεί η παράσταση που αφηγείται την ιστορία της πολύ γνωστής ζωγράφου, της πρώτης Ελληνίδας που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών και που με την προσωπικότητά της ενέπνευσε τον Γρηγόριο Ξενόπουλο να γράψει το διάσημο έργο του «Στέλλα Βιολάντη». Το έργο είναι επίσης κατάλληλο για γυμνάσια και λύκεια.

Προσπάθησα να επιλέξω τα έργα έχοντας πάντα στο μυαλό μου, το εφηβικό κοινό. Ανάμεσα στο παιδικό έργο και τα έργα ενηλίκων δημιουργείται ένα κενό. Το θέατρο για εφήβους. Έτσι λοιπόν με το ρεπερτόριο που επέλεξα το κενό αυτό δεν υπάρχει πλέον.

«Αποσπάσματα ενός δείπνου» της Αθηνάς Στούρνα (Προσωρινός τίτλος)
Η παράσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν εξασφαλισθούν οι χορηγοί για να καλύψουν τα έξοδά της.
Μια παράσταση έκπληξη. Μια παράσταση – συμπόσιο που έρχεται να συνεχίσει την έρευνα που αρχίσαμε πέρυσι με την παράσταση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στην σχολή εικαστικών, έρευνα που αφορά την διαφορετική σχέση καλλιτεχνών και κοινού. Μία εναλλακτική παράσταση. Ένα εγχείρημα που αφορά στην δημιουργία μιας συμποσιακής performance που βασίζεται αισθητικά στις αρχές του δείπνου.

Η ιστορία του μπακαλιάρου, της πατάτας και της σταφίδας, μετανάστες της διατροφής και πως έφτασαν να αποτελούν υλικά για φημισμένα πιάτα της μεσσηνιακής κουζίνας (μπακαλιάρος τσιλαδιά) αλλά και αντιστρόφως. Πώς η σταφίδα ταξιδεύει από την Μεσσηνία στην Βρετανία. Οι ιστορίες αυτές με θεατρικό τρόπο δοσμένες ενώ ταυτόχρονα οι θεατές συμμετέχοντας στο δείπνο γεύονται τις συνταγές αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα.
«Ιστορίες της Καλαμάτας»

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του το Θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας πραγματοποιεί την πρώτη του παράσταση με ιστορίες από το παρελθόν της πόλης. Τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου προτείνουν τις ιστορίες και με την βοήθεια του καλλιτεχνικού διευθυντή, θα τις παρουσιάσουν σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι ιστορίες θα είναι συνδεδεμένες και με τον χώρο (αυλή, δρόμο, πλατεία) που θα παρουσιαστούν. Το τεχνικό προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ,ΘΕ θα συμβάλλει και θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της πρώτης παράστασης του Θ.Ε που θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο όπως πρέπει να γίνεται με τις ερασιτεχνικές παραστάσεις.

Το πρόγραμμα «Μια αγκαλιά περιοδεύει» με αναγνώσεις στα Κέντρα Φιλίας και Πολιτισμού (ΚΑΠΗ) θα συνεχισθεί μετά την επιτυχημένη περυσινή έναρξή του.