ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ //ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ//

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

 Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε.Φάρις στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση,

           

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας  και της Κ.Ε.Φάρις με  την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Παναγιώτη  Λαμπρινίδη, ενώ την επιμέλεια της, έχει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

                                   

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας, και περιλαμβάνει σπουδαία έργα του Χρήστου Μποκόρου από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και τρία έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Τα έργα που εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας αποτελούν μια υπόμνηση για τη Θυσία, το Χρέος κα την ιστορική Μνήμη. Με οδηγό την απλότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα για τους ανθρώπους και τα σπαράγματα της ζωής τους, ο ζωγράφος προτείνει μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης, όπου η αξία του μέτρου υποκαθιστά τους θορυβώδεις εορτασμούς. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος με κείμενα δικά του και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Η ξενάγηση που ακολούθησε στον υποβλητικό χώρο της έκθεσης και ο θεωρητικός λόγος του καλλιτέχνη, προσέφεραν γνώση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Χρήστος Μποκόρος αντιλαμβάνεται τα πράγματα και εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική του.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Έφυγε δεκαεννέα χρονών για να σπουδάσει Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή (1975-1979). Μετά τις σπουδές του Δικαίου κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκε στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Ζωγράφιζε από παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλα όπου ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το Αδιάβαστο Δάσος, άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε τα στοιχειώδη στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή και το 2016 τις όψεις αδήλων, μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Αυτή την περίοδο, παράλληλα με την παρούσα έκθεση, παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση 1821, η γιορτή.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ-ΜΝΗΝΟΝ ΦΩΣ

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Αρτέμιδος 124, Καλαμάτα

Τηλ.: 2721 360611

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά και  Σαββατοκύριακο από τις 10:00-22:00

 

Στην έκθεση τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του ιού COVID-19 και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.