Συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Χορού και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στην τιμητική συναυλία στον Πέτρο Θέμελη, στο πλαίσιο της ΙΕ΄(15ης) Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στο πλαίσιο της ΙΕ΄(15ης) Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» συμμετέχουν στην τιμητική συναυλία που διοργανώνεται προς τιμήν του Πέτρου Θέμελη, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης.
Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα έργα που συνέθεσαν ο συνθέτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαζώματος κ. Γιώργος Κουρουπός και ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, κ. Στάθης Γυφτάκης.

Το έργο του Γιώργου Κουρουπού “Η ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ – Μια καντάτα για την αρχαία Μεσσήνη” σε ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου αποτελεί μια φανταστική περιήγηση στην Στοά των Αγαλμάτων, μια λυρική περιήγηση στους μύθους και στην ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης. Με οδηγό τη μουσική και το λόγο περπατάμε ξανά στη βόρεια πλευρά της Αγοράς, που κατά τον Παυσανία ήταν στημένα σε κόγχες πολλά αγάλματα ,όπως και στο Ασκληπιείο και συναντάμε ήρωες, θεούς, απλούς ανθρώπους των αρχαίων χρόνων .Ο Ιθωμάτας Δίας, ο ήρωας Αριστομένης, ο μάντης Θέοκλος, ο Ηρακλής, οι μικρές χορεύτριες και ο θρυλικός μουσικός –ποιητής Θάμυρις κατεβαίνουν από τα βάθρα τους για να βρουν τον βηματισμό τους πλάι μας •για να ξανανιώσουν την ένταση της πολεμικής ώρας, το πάθος της επιθυμίας, την τρυφερότητα του έρωτα, το βαθύ μπλε των ονείρων τους. Στον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη, αφιερωμένη αυτή η λυρική αναβίωση στιγμών ζωής της αρχαίας πόλης.

Ερμηνεύουν:
Άρτεμις Μπόγρη ,Τάσος Αποστόλου ( τραγούδι) και
Ιουλίτα Ηλιοπούλου (αφήγηση)
Συμμετέχουν χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και μικρό χορευτικό σύνολο της Δημοτικής Σχολής χορού Καλαμάτας σε χορογραφία της Πηνελόπης Μωρούτ και επιμέλεια της Λίντας Καπετανέα.

Το έργο του Στάθη Γυφτάκη “4 Elements for Ancient Messene” αποτελείται από τέσσερα συμφωνικά τραγούδια για σοπράνο, χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα και συνετέθη τον Αύγουστο του 2022. Είναι αφιερωμένο στον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη. Βασίζεται σε κείμενα της Λίλλυς Τριαντάρη εμπνευσμένα από τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο αέρας, το νερό, τα μάρμαρα, το χώμα, οι πέτρες, τα δέντρα, οι σκιές ακόμα και τα τσακάλια αλλά και τα βατράχια, συνθέτουν τις εικόνες του έργου, ενώ ταυτόχρονα οι Θεοί ευλογούν τα βήματα του Πέτρου Θέμελη καθώς “οργώνει” τη γη.
Σολίστ είναι η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου ενώ συμμετέχει και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Μελίφωνο”.
Την Ορχήστρα και τις Χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό