Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής η έκθεση «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, χθες Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στην Καλαμάτα. Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζονται πολύτιμα έργα, κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, από την εμβληματική συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, της Ρόδου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού, για την παρουσίαση σπουδαίων συλλογών ελληνικής ζωγραφικής. Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, από το 1863 έως σήμερα, όπως των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλιας Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Σικελιώτη, Ναυσικάς Πάστρα, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένας Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, Μάριου Σπηλιόπουλου, κ.ά.

 

 

 

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος καθώς η πόλη μας θα φιλοξενήσει για το επόμενο διάστημα σπουδαία έργα, θησαυρούς της ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Εικαστικός Τομέας της Φάρις συνεχίζουν μια παράδοση που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια. Μια παράδοση που αφορά στην υλοποίηση εκθέσεων με Πανελλήνια αναφορά. Η πόλη μας, πόλη του πολιτισμού, σε συνθήκες δύσκολες, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη και την επιθυμία των συμπολιτών μας για ποιοτική ανάπτυξη, έχουμε θέσει τον Πολιτισμό ως προτεραιότητα στις πολιτικές που ασκούμε. Αυτό είναι κάτι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, ως συνεχιστές μιας πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης.

Οφείλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στο Δήμο Ρόδου και προσωπικά στον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, που δέχθηκε να ταξιδέψουν τα σπουδαία αυτά εικαστικά έργα στην Καλαμάτα και να παραμείνουν για έναν σχεδόν μήνα εδώ, στο Μέγαρο Χορού της πόλης μας, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να τα θαυμάσουν από κοντά.

Από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΦΑΡΙΣ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της ΦΑΡΙΣ Παναγιώτη Λαμπρινίδη καθώς επίσης και τον Τάκη Μαυρωτά που την επιμελήθηκε».

 

 

 

 

 

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ – ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΦΑΡΙΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της σπουδαίας έκθεσης που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού, χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική καθώς «η συνεργασία των Δήμων Καλαμάτας και Ρόδου φροντίζει για την αισθητική, ιστορική αλλά και πολιτική αγωγή των πολιτών μέσω της εκθέσεως έργων τέχνης τα οποία παρουσιάζουν την πορεία την νεοελληνικής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Και όποιος αντιλαμβάνεται καλύτερα την τέχνη, αντιλαμβάνεται ότι παρουσιάζοντας αυτά τα έργα, ταυτόχρονα παρουσιάζεται η εποχή, το πνεύμα τους, οι φιλοδοξίες εκείνων των εποχών αλλά και οι προοπτικές τους».

Σε άλλο σημείο της ομιλία τους, ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Ο Δήμος Καλαμάτας με επιτυχία υπηρετεί – θα μπορούσα με την υπερβολή που συνηθίζεται και συγχωρείται στους πολιτευομένους, να χαρακτηρίσω της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ ως πολυβολείο πολιτισμού, γιατί εκπέμπει πολιτισμό σε πολλούς τομείς, στη ζωγραφική, στο χορό, στη μουσική, πρόσφατα στα γράμματα και στις τέχνες κι όλοι αυτή πολιτιστική δημιουργία, δικαιώνει έναν αμέριστο φίλο της ιστορίας της Μεσσηνίας, τον σπουδαίο αρχαιολόγο Κάρολο Μπλέγκεν…».

«Η τέχνη είναι ένα στοιχείο της ζωής μας, δεν είναι πολυτέλεια», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, επισημαίνοντας ότι «τα έργα κυρίως της γενιάς του ’30 είναι έργα τα οποία διαφοροποιούν την Ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα από την τέχνη του 19ου αιώνα, που ήταν περισσότερο ηρωική, καθώς η τέχνη μετά την Μικρασιατική καταστροφή γαντζώνεται στη χαρά της ζωής, επηρεάζεται από τα ρεύματα ης Belle Epoque, αλλά και από την ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα ρεύματα με την ελληνικότητα, με τις ρίζες μας…».

 

 

 

 

Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, είναι μία ιδιαίτερη μέρα διότι με τη δημιουργική και πρότυπη συνεργασία δύο Δήμων, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ρόδου, υλοποιείται  αυτό που πρέπει  να είναι η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους: Ο ένας διαθέτει έναν πρότυπο χώρο, κι είναι ευτύχημα που το Μέγαρο Χορού αξιοποιείται όχι μόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αλλά και για πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και ο Δήμος Ρόδου διαθέτει την ιστορική Πινακοθήκη, δημιούργημα του Ανδρέα Ιωάννου, σε πολύ πρώιμες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τη δική του σφραγίδα έβαλε ο Χάρης Καμπουρίδης, ώστε  σήμερα η Πινακοθήκη της Ρόδου να είναι κόσμημα για το νησί και συγχρόνως φορέας εξωστρεφούς παρουσίας. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης την καθιστούν πολιτιστικό οργανισμό εθνικής εμβέλειας. Εδώ, έχουμε την ανάδειξη της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής και της σύγχρονης δημιουργίας που ασκείται από τους ίδιους τους φορείς, με την υποστήριξη του Κράτους. Στο Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρούμε -το Ταμείο Ανάκαμψης μας έδωσε τη δυνατότητα της επιπλέον χρηματοδότησης- να εκπονούμε στρατηγικά σχέδια για  την πολιτιστική ανάπτυξη κάθε πόλης, κάθε περιοχής, συνδυάζοντας απολύτως την πολιτιστική της κληρονομιά με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Προτεραιότητα δόθηκε σε περιοχές, όπως η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, επειδή υπήρχαν επιλεξιμότητες τις οποίες δικαιολογεί το πρόγραμμα. Και προχωράμε. Πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός είναι ενιαίος. Οι δημιουργοί, ασχολούμενοι με το παρελθόν, ερμηνεύοντας με διαφορετικό τρόπο μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά, εμπνέονται στη σύγχρονη δημιουργία. Μας ενδιαφέρει η παράλληλη ανάπτυξη και εν τέλει η όσμωση των δύο τομέων για να φτάσουμε σε αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη. Στην Πινακοθήκη της Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού επένδυσε  περίπου 800.000, από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει στη συντήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των συλλογών της. Κλείνω με την ευχή, αυτή η δημιουργική συνέργεια που ξεκινά σήμερα, ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές, της Καλαμάτας και της Ρόδου, να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα. Η Πινακοθήκη της Ρόδου έχει τον πλούτο και τη δυνατότητα να διδάξει την νεοελληνική τέχνη, σε εθνικό επίπεδο. Οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες που δεν υπολείπονταν των μεγάλων ζωγράφων του ευρωπαϊκού χώρου, μας διδάσκουν, εκτός από την Τέχνη, αισθητική, ήθος, και ηθική».

 

 

 

 

ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εκ μέρους του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Μουσείου Σέργιος Αϊβάζης, μιλώντας μεταξύ άλλων για μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ρόδου και Καλαμάτας.  Ως προς τους στόχους του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, ο κ. Αϊβάζης ανέφερε ότι είναι  «Να συντηρήσουμε, να αναδείξουμε και να αποτελέσει το Μουσείο ένα χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που δεν θα μείνει στα διοικητικά όρια της περιοχής, αλλά μπορεί να διδάξει και να ταξιδέψει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό». Κάλεσε τους πολίτες όχι μόνο της Καλαμάτα αλλά και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφθούν την έκθεση, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Δήμαρχο Καλαμάτας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της ΦΑΡΙΣ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς. Ο κ. Μαυρωτάς κατά την παρουσίαση της έκθεσης -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι «η τωρινή έκθεση με τα πολύτιμα έργα αποκαλύπτει τον πλούτο των κατακτήσεων των Ελλήνων ζωγράφων, ενδυναμώνοντας μέσα από τον πολυφωνικό τους χαρακτήρα ένα πολυδύναμο στήριγμα του Ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καλλιτεχνικών Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο οποίος τόνισε «την αξία να γίνονται σημαντικές εκθέσεις σαν αυτή, καθώς όλοι έχουμε την ανάγκη ουσιαστικής  παιδείας, δηλαδή μιας γνώσης που να λειτουργεί προσθετικά στην προσωπικότητα και την ύπαρξή μας».

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αιρετοί της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και φιλότεχνοι.

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τίτλος έκθεσης: «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»

Τόπος: Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη.

Μέγας χορηγός είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.